Het is zonder twijfel één van de allergrootste momenten uit de geschiedenis van veilinghuis Artcurial. Net als twee ervaren egyptologen stoten classics experts Matthieu Lamoure en Pierre Novikoff op een schat, die doet denken aan de schat van Toetanchamon. Een unieke collectie uitzonderlijke, prestigieuze, maar godvergeten oldtimers die staan te verkommeren in de schuren van een kasteel.

 

Bugatti, Hispano-Suiza, Talbot-Lago, Panhard-Levassor, Maserati, Ferrari, Delahaye, Delage... Alle mythische, iconische merken vind je terug in de verzameling die werd teruggevonden op het landgoed van het kasteel van Roger Baillon, een voormalige transportbaas annex verwoed autoverzamelaar. Het gros van de juwelen werd ontworpen door befaamde koetswerkenbouwers als Million-Guiet, Chapron en Saoutchik. Onder de parels vinden we tussen de diverse Talbot Lago T26's een uiterst zeldzame Grand Sport Aérodynamique en een extravagante Cabriolet die ooit nog eigendom was van de Egyptische koning Farouk.

 

Onder het afdak van een garage vinden Lamoure en Novikoff ook nog een Maserati A6G Gran Sport Frua uit 1956, Bugatti 57 Ventoux en een Facel Vega Excellence. Maar het beste moet nog komen: bedolven onder tijdschriften stuiten ze op een Ferrari 250 California, ooit het bezit van filmacteur Alain Delon. Er bestaan tal van foto's waarin de filmster aan het stuur zit: in 1964 geflankeerd door Jane Fonda naar aanleiding van de film "Les Félins" en langs de Côte d'Azur met Shirley Mac Laine. Van deze cabrio met koetswerk van Pininfarina bestaan maar 37 exemplaren. Geschatte marktwaarde 12 miljoen euro.

 

De collectie werd samengesteld in de jaren 50 door Roger Baillon, baas van een transportbedrijf in het westen van Frankrijk. Zijn bedoeling was om een echtautomuseum te gaan bouwen. Maar in de jaren 70, net toen hij met de restauraties was starten, kreeg hij af te rekenen met zware financiële tegenslagen. Die dwongen hem zijn plannen op te bergen en een 50-tal wagens te verkopen. De rest van zijn collectie bleef onaangeroerd staan.

 

Na het overlijden van Baillon, tien jaar geleden, verzeilde de verzameling in de vergetelheid. Recent overleed ook de zoon van Baillon, waarna diens erfgenamen veilinghuis Artcurial contacteerden. Het vervolg kennen we: twee classic experts deden de ontdekking van hun leven! Artcurial veilt een eerste deel van de collectie tijdens het Salon Rétromobile, begin februari in Parijs.