VILLA D'ESTE 2015

Het Concorso d'Eleganza op het prachtige domein van Villa d'Este is het evenement bij uitstek voor liefhebbers van classic cars. Aan de oevers van het idyllische Como-meer mocht het publiek van heel dichtbij kennismaken met ongeveer 50 unieke historische wagens van absolute wereldklasse. Johan en Hilde Van Deursen, classic cars liefhebbers in hart en nieren, waren erbij en brachten speciaal voor AutoBuzz verslag uit.

 

Zaterdag 23 mei

Na de technische controle, werd al het chroomwerk nog eens extra opgeblonken en het leder ingevet voor de bolides hun standplaats opzochten op de domeinen van de Villa d'Este. Naar analogie met het seventies-thema werden ze geflankeerd door de "Charlies Angels", tot groot jolijt van de toeschouwers. Voor het grote publiek was het trouwens nog even wachten tot morgen, want deze dag was gereserveerd voor de deelnemers en genodigden.

 

Het exclusieve concours, waaraan alleen de crème de la crème mag deelnemen, kende dit jaar twee Belgische deelnemers: een Chrysler Ghia uit 1953 en een witte Pegaso Z-102 uit 1954 met een carrosserie van Touring Superleggera.

 

Op zaterdag werden ook al een aantal ‘special prices' uitgereikt. Een van de grootste eyecatchers van dit Concorso d'eleganza, een knalroranje Pegasa Cupula van 1952 sleepte meteen al twee prijzen in de wacht, waaronder die van "Most exciting design by the jury." Een Alfa Romeo 6C 2500S uit 1946 werd bekroond met de titel: "Best interior design by the jury". Verder werden een aantal prototypes voorgesteld, waaronder de bloedmooie Benley EXP Speed six, met unieke binnenafwerking.

 

Richting Villa d'Erba dan, waar de BMW Pop art wagens stonden opgesteld: 4 pieces of art, 4 krachtige kunstwerken gerealiseerd door Andy Warhol, Roy Liechtenstein, Frank Stella en Alexander Calder. Ze werden vergezeld door nog een vijfde pop-art auto, maar dan een meer recent exemplaar: de BMW M3 GT2 die door Jeff Koons onder handen werden genomen.

Bij RM Auctions, ging dan weer een donkerblauwe Ferrari onder de hamer voor 10 miljoen euro. Het bod werd echter later ingehouden, wegens niet hoog genoeg... De Riva Florida"Nounours", een boot waarmee Brigitte Bardot ooit nog mee heeft gevaren, veranderde wél van eigenaar.

 

Zondag 24 mei

De auto's verhuisden van het prachtige domein Villa d'Este naar het al even unieke en uitgestrekte park van Villa Erba. Onder duizenden kijklustige ogen en opnieuw geflankeerd door de Charlies Angels, werden alle bolides voorgereden op de "catwalk" waarbij er nog een toelichting werd gegeven over de historiek van elke wagen. Nadien mocht het grote publiek gluren en bewonderen dat het een lieve lust was en kon men een praatje slaan met de eigenaars.

 

Overall winnaar van dit Concorso d'Eleganza werd een Alfa Romeo 8C 2300 die meermaals Le Mans en Mille Miglia op zijn conto schreef. Ook België kende een winnaar met de Ferrari 250 GT Europa - die ooit toebehoorde aan Leopold III en Prinses Liliane van Retie - en de beste was in de categorie: "the final flowering of the coachbuilt coupé".

 

Dit was alweer een zeer geslaagde editie van de Concorso d'Eleganza waar nog lang zal over nagepraat worden.

 

Met dank aan Johan en Hilde Van Deursen voor hun live-verslag en de foto's.

 

AutoBuzz: 27/05/2015 Hans Vanden Driessche